Page 35 - Yıldız'da Yaşam Sayı-5
P. 35

  Bunları biliyor musunuz?
• Türkiye’de enerji üretimi yılda %5, elektrik tüketimiyse %8 artıyor. Bu artış, dünya ortalamasının yaklaşık iki katı.
• Elektrik tüketimimiz; sanayide %63,2, konut ve ticarethanelerde %28,2, resmi dairelerde %4,5 ve sokak aydınlatmasında %4,1 oranında.
• Evlerde kullanılan elektriğin %20’sini aydınlatma için kullanıyoruz.
• Tasarruflu ampuller %85 enerji tasarrufu sağlıyor.
• Avizede birkaç ampul kullanmak yerine tek ve büyük bir ampul kullanmak enerji
tasarrufu sağlıyor.
• Enerji tüketiminin azalması, üretimini de etkilediğinden atmosfere salınan sera
gazlarını azaltıyor.
hava kirliliğini yüzde 71, su kullanımını ise yüzde 45 azaltabiliyoruz.
Bekleme modu
Elektronik cihazların fonksiyonlarını tam ola- rak yerine getirmedikleri zamanları bekleme modu olarak adlandırıyoruz. Güç merkezinin devamlı açık kalma sebebi uzaktan kumanda gibi uyarıcılara sürekli cevap verebilmesini sağlamak. Şarj adaptörüyle kullanılan, uzak- tan kumandalı veya sürekli bir göstergesi bulunan tüm cihazlar kapalı olsa bile akım çekmeye devam ediyor. Kullanmadığınız cihazları düğmesinden değil de fişini çekerek kapatarak güç tasarrufu sağlayabiliyoruz. Çünkü bekleme modunda hiç kapatılma- dan kullanılan bir cihaz, önemli derecede enerji ve para kaybına yol açıyor. Örneğin bir watt’lık bekleme harcaması olan bir cihazınız varsa ve 365 gün 24 saat prizde takılı haldey- se yılda dokuz kilowatt-saat enerji harcıyor. Yani bekleme modunda sürekli harcanan elektrik günlük toplam üç watt ise yıllık harcamanızı 27 kilowatt-saat olarak hesap- layabiliriz. Bu konuda tavsiyemizi sorarsanız üzerinde açma kapama düğmesi bulunan çoklu uzatma kabloları oldukça pratik!
Şarj edilebilir piller
Piller, kimyasal enerjiyi hareket enerjisine çevirmekte en pratik kaynaklarımızdan. Dijital aygıtların kullanımının artmasıyla
her yıl 15 milyona yakın tek kullanımlık pil çöpe atılıyor. Bu, içinde cıva, kurşun, nikel gibi kimyasalları bulunduran evsel atığın milyonlarcasını dışarı bıraktığımız anlamına geliyor. Ayrıca ömrü biten piller belli bir
ısıyla buluştuğunda patlayabiliyor ve havaya saldığı zehirli gazlarla sağlığımızı tehdit ede- biliyor. Oysa şarj edilebilir olanlar tasarruflu bir teknoloji sunuyor. Ters yönde potansiyel uygulama tekniğiyle uzun ömre kavuşturu- lan piller, 2007’den bu yana sıkça kullanılıyor. Aparatıyla 400 defaya kadar şarj edilebiliyor, kullanılmadıkları zaman üç ay kadar şarjı tükenmeden bekleyebiliyor. Pilin ömrü ise altı yıla kadar uzamış oluyor. Bahsedilen veriler bize birer sayı gibi gelse de enerji elde etme yolunda oldukça tasarruflu yöntemlere işaret ediyor.
Işıkları kapatın!
2007 yılında Sidney’de başlatılan Dünya Saati uygulaması, iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından oluşturuldu. Bu kapsamda tüm dünyada mart ayının son cumartesi günü milyonlarca insanın desteğiyle bir saat bo- yunca ışıklar kapatılıyor. Hedef, sürdürülebilir bir gelecek için insanların birlikte hareket etmesinin öneminin hatırlatılması. Bu uygu- lama tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de oldukça önem kazanmış durumda.
2014’ten bu yana e-fatura arşiv sistemi, gereksiz kağıt kullanımının önüne geçiyor. Ayrıca hava kirliliğinin yüzde 71, su kullanımının ise yüzde 45 azaltılmasını sağlıyor.
       33















































































   33   34   35   36   37