Page 33 - Yıldız'da Yaşam Sayı-5
P. 33
İş Forumu’nun ana partnerlerinden biri oldu. Forum sonunda küresel iş dünyasının sürdürülebilir arazi yönetimi konusundaki pozisyonunu ifade eden Ankara Deklarasyo- nu yayınlandı.
Su yönetimi: 2013 yılında SKD, BM Gıda ve Tarım Örgütü ile Doğa Koruma Merkezi ve Yaşama Dair Vakıf iş birliğiyle hazırlanan “Tür- kiye’de Suyun Durumu ve Su Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar-Çevresel Perspektif” başlıklı rapor, Türkiye’de suyun planlanması ve yöne- timinde çevrenin önemli bir faktör olarak ele alınması gerekliliğini ortaya koyuyor. Raporda konuyla ilgili deneyim ve yaklaşımlara da yer veriliyor.
SKD’ye destek
SKD Türkiye, tarıma dayalı sektörlerde faaliyet gösteren firmalarda sürdürülebilir tarım hakkında farkındalık yaratmanın yanı sıra sür- dürülebilirlik uygulamalarını operasyonlarına entegre etmek isteyen şirketlere rehberlik etmeyi hedefliyor. Bu hedef kapsamında yenilenen Sürdürülebilir Tarım İlkeleri Kıla- vuzu’nda tarım faaliyetleri sürdürülebilirlik açısından ele alınırken başta özel sektördeki iyi uygulamalar olmak üzere, sivil toplum ku- ruluşları ve kamudan da örnekler yer alacak.
SKD tarafından Sürdürülebilir Tarım İlkeleri- nin Türk Gıda Kodeksi’ne girmesi hedefiyle oluşturulan Sürdürülebilir Tarım ve Gıdaya Erişim Çalışma Grubu üyeleri arasında bulunan İGSAŞ, 2018 itibarıyla yenilenen Sürdürülebilir Tarım İlkeleri Kılavuzu’na Tarladan Sofraya projesiyle dahil oldu. Tarladan Sofraya projesiyle iyi uygulamalar arasında yer alacak İGSAŞ, iyi tarım örnek- leriyle zenginleştirilecek kılavuza ayrıca destek sponsor olarak katkı sunacak.
Kılavuzda yer alacak bilgiler
Sürdürülebilir Tarım İlkeleri Kılavuzu’nda iyi tarım örnekleri arasında yer alacak İGSAŞ, şu konularla öne çıkacak:
Tarladan Sofraya: İGSAŞ tarafından 2015’te başlatılan projeyle tarım faaliyet- lerini geleneksel yöntemlerle sürdüren çiftçileri bilinçlendirmenin ve projenin gerçekleştirildiği bölgelerde ayrıntılı bir
toprak haritası oluşturarak ürün ve toprağa özgü özel gübreler geliştirmenin hedeflen- diği belirtiliyor.
Özel gübre: Önder çiftçilerle gerçek- leştirilen toprak analizi çalışmalarının ardından uygulanan gübreleme çeşitleri ve bu yöntemlerden alınan sonuçlar detaylandırılıyor. Ayrıca projeye katılan çiftçilerin gübreleme ve sulama konusun- daki alışkanlıklarını değiştirmek konusunda yaşanan zorlukların altı çiziliyor.
Önder çiftçiler: Projenin bölgelerdeki ön-
der çiftçiler eşliğinde yürütülmesinin diğer üreticiler nezdinde güvenilirliği sağladığı ve bilinirliğin artırdığı, başarılı sonuçların motivasyon yarattığı ve farkındalığı artırdı- ğı vurgulanıyor. Projeye Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden akademisyenlerin doğrudan katkı sunduğu da ifade ediliyor.
Toprağıma MinneTARIM: 2018’de Toprağıma MinneTARIM başlığının ek- lenmesiyle kapsamı genişletilen projeye, Tarım Bakanlığı’ndaki yetkili ve uzmanların dahil olduğu da kılavuzda yer alan bilgiler arasında.
Sürdürülebilir bir dünya için...
21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alan 17 başlıktan dokuzu “Sürdürülebilir Tarım ve Gıdaya Erişim” konusuna odaklanıyor. Türkiye’nin de 2030’a kadar sonuç almayı planladığı hedefler şöyle:
Açlığa Son
İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme
Sudaki Yaşam
Sorumlu Tüketim ve Üretim
Temiz Su ve Sıhhi Koşullar
İklim Eylemi
Sağlıklı Bireyler
Karasal Yaşam
Hedefler için Ortaklıklar
31
İGSAŞ, SKD tarafından Sürdürülebilir Tarım İlkelerinin Türk Gıda Kodeksi’ne girmesi hedefiyle oluşturulan Sürdürülebilir Tarım ve Gıdaya Erişim Çalışma Grubu üyeleri arasında yer alıyor.