Page 21 - Yıldız'da Yaşam Sayı-6
P. 21

 İGSAŞ’ın Tarladan Sofraya projesi kapsamında yapılan uygulamayla yüzde 30 daha az su, yüzde 30 daha az işçilik, yüzde 30 daha az enerji, yüzde 30 daha az gübre kullanımına karşın yüzde 40 daha fazla verim alındığı çiftçi nezdinde kanıtlandı.
   Türkiye çölleşme tehdidi altında!
Türkiye, kalitesi düşük tarım arazilerinin bilinçsiz sulama ve gübreleme nedeniyle çölleşme tehdidi altında. Yanlış sulama ve bilinçsiz gübreleme nedeniyle Konya ve Iğdır ovaları çoraklaştı. Bu sorunun çözümü için ilgili özel sektör kuruluşları, üniversiteler
ve yayın kuruluşlarıyla yaygın bir çiftçi eğitimi hedeflenerek arazide uygulamalı ve kontrollü eğitim verilmeli. Tarım danışmanlığı sistemi teşvik edilmeli.
   yapmaya devam ediyor. Şeker pancarı hasatına birkaç hafta kaldığını söyleyen Recep Dönmez, şu anda tarlada olan ürününe bakarak, “Bu araziden 7.000 ton şeker pancarı alıyordum, tahminimce bu yıl 11.000 ton ürün alacağım. Damla sulama yöntemine geçtiğim için yılda 10.000 TL işçilik ücretinden tasarruf ettim. Gübreyi su kanalları aracılığıyla direkt ürünün köküne verebiliyorum. Bu nedenle enerjiden de tasarruf ediyorum, gübrelemenin ardından tarlayı traktörle sürmek zorunda da kalmıyo- rum. Toprak analizinin ardından kullandığım gübreyi de değiştirdik. Hem kullandığım gübre miktarı azaldı hem de toprağımın ihtiyacını giderdik. Uzun yıllardır bu topraklarda şeker pancarı üretiyoruz. Son yıllarda toprağın verimi iyice azaldı ve kuraklaşmaya başladı. İGSAŞ’ın yönlendirmesiyle çocuklarımın da bu topraklar- da verimli üretim yapabileceğine olan inancım arttı.” diyor.
Aziz Doğuş Arda, hem tarla kontrollerini hem de şeker pancarının gelişim sürecini takip etmeyi sürdürüyor. Bu bölgeden şeker pancarı alımı yaptıklarını söyleyen Arda, “Bu proje bizim için de önemli ve büyük katkı sağlayacak. Çünkü şeker pancarı aldığımız çiftçiye, o üründen çıkardığımız ham madde
oranında değil, toplam ağırlık üzerinden para ödüyoruz. Akıllı tarım yöntemleri kullanılarak üretilen şeker pancarından elde ettiğimiz ham madde miktarı artacak. Daha da önem- lisi, topraklarımızı kaybetmeden sürdürü- lebilir bir şeker pancarı üretiminin örneğini vermiş olacağız.” yorumunu yapıyor.
Hasat tamamlandı
Kütahya Aslanapa Adaköy’de şeker pancarı hasadı tamamlandı. Çiftçi, kendi yöntemleri sonucunda bin metrekareden 6.480 kilogram ürün elde etti. İGSAŞ’ın Tarladan Sofraya projesi kapsamında ekilen alandan toplanan ürün ise 7.760 kilogram oldu. Proje kapsamındaki uy- gulamalar sayesinde 1.280 kilogram daha fazla ürün alınmış oldu. Daha fazla şeker elde etmeyi sağlayan polar oranında ise çiftçi, 16,7’de kalır- ken İGSAŞ’ın uygulamalarının yapıldığı hasatta 17,8’e ulaşıldı. Bu, projenin başarısını ortaya koyuyor. Tarlada cercospora beticola hastalığı oluşmasına rağmen bu sonuçların alınması oldukça sevindirici.
Hedef: Maksimum verim
Türkiye’deki 24 milyon hektar ekilebilir arazi- nin sadece yüzde altısı birinci sınıf kalitede. Büyük ovaları çölleşme tehdidi altında olan
Türkiye, yer altı su kaynakları açısından da dünyanın en fakir 15 ülkesi arasında yer alıyor. Diğer tehlikeler ise geleneksel tarım uygulamaları ve sulamanın bilinçli yapılama- ması nedeniyle kalitenin ve verimin giderek düşmesi. İGSAŞ’ın Tarladan Sofraya projesinin yöneticisi Pazarlama ve Satış Müdür Yardım- cısı Vedat Altınok bu konuda şunları söylüyor: “Hedefimiz, geleneksel yöntemlerle tarım faaliyetlerini sürdüren çiftçilerimizi, daha az girdiyle maksimum verime ulaştırabilmek. Daha kaliteli ürün alabilmelerini ve toprakta sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla toprak analizi yaptırmalarını sağlayabilmek.”
Tarım Bakanlığı’ndan destek
Adaköy incelemesinde yer alan Tarım ve Or- man Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür- lüğü Yüksek Ziraat Mühendisi Hikmet Güleç, bakanlık olarak toprak ve su analizi çalışmala- rına büyük önem verdiklerini belirterek, “Tüm illerimizde analiz çalışmalarını başlattık ve bir envanter oluşturuyoruz. Çok yakında ülke- mizde analiz olmaksızın üretim yapamayacak duruma geleceğiz. Bu nedenle İGSAŞ’ın başlattığı bu sosyal sorumluluk projesi çok önemli. Bizim de desteklediğimiz hatta bizi de heyecanlandıran bir proje oldu.” diyor.
To read a brief summary in English, please go to page 57. 19




















































































   19   20   21   22   23